Akü Hakkında
BLOGAkülerin daha uzun ömürlü olması için, aracın diğer parçaları gibi düzenli aralıklarla bakım ve kontrolünün yapılması önemlidir. Her ne kadar günümüzde bakım gerektirmeyen akülerin sayısı hızla artsa da akülerin dikkatli kullanımı, ölçümü, uygun şartlarda saklanması gibi birçok faktör akü bakımı kapsamında ele alınmalıdır.
Akü montajı öncesi, şarj sistemi kontrol edilmeli ve yüzey voltajı mutlaka ölçülmelidir. Montajı yapılan akünün minimum 12,6V değerinde olması sağlanmalıdır. Akü voltajı 12,0V ve altında ise bu akünün satışa sunulmaması gerekir. Çünkü bu durumda aküde sülfatlaşma adı verilen reaksiyon işlemi başlamıştır. Bu şekilde bir akünün kullanım ömrü oldukça kısa süreli olacaktır. Akü kablolarını bağlamadan önce ise; aracın ışıklandırma sistemi, radyo, klima gibi donanım ve ekipmanlarının kapalı olduğundan emin olunmalıdır.
Akünüzün performansını etkileyen dış faktörler arasında hava sıcaklığı ve mevsim koşulları ön sıralarda gelir. Hem çok sıcak hem de çok soğuk hava koşullarında, akülerde performans değişkenliği gözlemlenebilir. Özellikle soğuk havalarda sabah saatlerinde, aracınıza binip kontağı çevirdiğinizde otomobilinizin çalışmadığını görebilirsiniz. Böyle bir durumda eğer aracınızda başka bir problem yoksa, yaşanan sorun akünüzden kaynaklanıyor olabilir.
Akülerde zamanla kullanım koşullarından kaynaklı çeşitli sorunlar oluşabilir. Bu sorunlardan biri de akü şişmesidir. Kuru tip akülerde şişme problemi, sulu tip akülere göre daha sık görülür. Akü şişmesi, akünün kutu ve kapak kısımlarında olan şişmelerle kendini gösterir.
Akü çalışma prensibi, araç kullanıcıları tarafından merak edilen bir konudur. Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar ve ihtiyaç halinde bu enerjiyi tekrar elektrik enerjisine dönüştürür. Peki, bunu nasıl yapar?
Aküler, otomobillerin çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini temin eden ve yeni teknolojilerle çeşitlenen güç kaynaklarıdır. Bu güç kaynakları arasından kullanılacak araca en uygun olanı tercih etmek oldukça önemlidir. Yanlış akü seçimleri araca zarar verebilir veya aracın yüksek performansla çalışması için yeterli gücü sunamaz. Bu nedenle akü seçimi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Akü seçiminde dikkat edilmesi gerekenler unsurlar yazımızda!
Aküler; kurşun, sülfürik asit çözeltisi ve polipropilen kutudan oluşan güç kaynaklarıdır. İçeriğindeki bu bileşenlerden dolayı aküler, kullanım ömürlerini tamamladıklarında hem çevre hem de insan sağlığı için riskli olabilir. Ancak ülkemizde akülerin güvenli bir şekilde geri kazanımı da mümkündür. Bu kapsamda Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği, yani Aküder, sürdürdüğü çalışmalarla akülerin geri dönüşümünde öncü rol oynar. Aynı zamanda akülerin geri kazanımı, çevre için olduğu kadar ülke ekonomisi için de yararlıdır.